Školení první pomoci II

30.03.2014 14:00

 

Znalost první pomoci není výhodou jen pro hasiče a zdravotníky, ale pro všechny civilisty – neboť každý člověk se může dostat do situace, při které jde o to nejcennější, o lidský život.

Náš sbor se proto poslední neděli v březnu zúčastnil navazujícího kurzu první pomoci, které se konalo v naší nové klubovně. Zde jsme si osvěžili, ba i rozšířili techniky první pomoci, jako například resuscitace, fixace poraněných končetin, zastavení krvácení atp.

Soustavnou zdravotnickou přípravou tak navazujeme na dávné tradice našich předků. V květnu 1924 byla v naší obci ustavena „Samaritánská stráž“, která několik desítek let ošetřovala lehká i těžká zranění členů sboru při cvičeních a požárech a své služby poskytovala i ostatním občanům. Dne 31. 6. 1950, úderem 24 hodiny, v důsledku politického rozhodnutí tehdejší Národní fronty, byla činnost samaritské služby u hasičstva celostátně ukončena.

Náš sbor má proto v plánu pokračovat v ušlechtilé myšlence, aby byli členové jednotky schopni kdykoli pomoci při záchraně života a zdraví.

Tímto děkujeme hasičům záchranářům z Velké Bíteše, jmenovitě pak Bc. Davidu Dvořáčkovi, DiS. Svým profesionálním přístupem a praktickými poznámkami nám rozšířili obzor této problematiky a těšíme se na další přínosnou spolupráci.

 

 

DŮLEŽITÉ: Na stránkách SDH Velká Bíteš naleznete pěkný článek nejen o našem školení. Stojí za to si jej přečíst.

 

Tento článek také vyšel na portále Dobrovolní hasiči VYSOČINA.

 

Více fotografií ze školení zde.