Školení na dýchací techniku

27.05.2011 08:00

Tento pátek proběhlo pro vybrané členy zásahové jednotky školení na dýchací techniku. Tato akce proběhla na stanici záchranného sboru kraje Vysočina ve Žďáru nad Sázavou.

Program tohoto školení byl následující:

  • teoretická průprava napříč problematikou
  • test
  • praktická zkouška

 

obr. 1: Teoretická průprava

 

V prvé fázi praktické zkoušky museli všichni členové zásahové jednotky vyběhnout a seběhnout požární věž, jež slouží k sušení hadic. Z údajů na barometru, jenž je součástí každé výstroje, byla spočtena spotřeba vzduchu každého člena.

Druhá fáze nám představila modelovou situaci, jak se orientovat kontaminovaných prostorách během zásahu. Zásahová skupina o třech členech se malým otvorem dostala do polygonu (sklepní výcvikové prostory), jenž byl silně zakouřen. Viditelnost byla prakticky nulová - i se svítilnou bylo vidět tak na 10cm. Účastníci výcviku se tedy pohybovali především po hmatu. Úkolem každé ze tří trojic bylo nalézt další únikovou cestu před tím, než jim dojde vzduch v bombách. Touto cestou byl opět velice malý otvor, většina členů si musela sundat dýchací přístroj ze zad a během plazení jej protlačit před sebou. Tato fáze nám připadala nejzajímavější a velice přínosná.

 

obr. 2: Záběr z termokamery na člena opouštějící polygon (tlačí dýchací přístroj před sebou)

  

Během školení nám byl také předveden ochranný oblek proti sálavému teplu OL-2 (reflexní oblek). Ochrana spočívá v reflexivnosti (odrazivosti) tepelné radiace. Spínací úchyty jsou trnového provedení. Sešití obleku je provedeno skelným vláknem. Oblek lze použít až do teploty 300-400 ºC za 1 minutu (nebo 1 minuta tepelný tok 18 kW/m2). Více informací o této tematice naleznete zde.

 

obr. 3: Ukázka reflexního obleku

 

 Více fotografií zde.