Shrnutí roku 2020

10.02.2021 23:14

 

Jak všichni víme, rok 2020 byl velice bláznivý, a to především kvůli pandemii nemoci COVID-19. Ta od počátku jara vedla k vyhlášení několika nouzových stavů a dalo by se říct, že i celý dok 2020 byl ve znamení jedné VELKÉ karantény. Karanténa či izolace vedla, z globálního pohledu, k zásadnímu omezení cestování, pořádání společenských a kulturních aktivit. Především pak vyústila k omezení či úplnému zastavení chodu, ba dokonce k ukončení existence některých podniků – tato ekonomická stagnace bohužel nasměrovala naši národní situaci směrem k většímu zadlužení státu, ke všeobecnému neklidu obyvatelstva a dala by se považovat za ekonomickou krizi.

Se zmíněnou nemocí, která se ukázala být vysoce nakažlivá, se pravděpodobně setkala většina obyvatel – někteří ji přešli bez příznaků, jiní se středním průběhem a malé procento obyvatel po těžkém průběhu nemoci podlehla (většinou v kombinaci s jiným onemocněním). Názory na poměrně novou nemoc se s každým měsícem aktualizovaly, avšak nikdy nebyly jednotné ani z úst vědeckých pracovníků, politiků, či „odborníků“ všedního dne.

Popisovaná nemoc tvořila dominantní pozici ve zpravodajských médiích a rezolutně přehlušila ostatní události, jež se udály tohoto roku…

 

Dění kolem sboru

Zima byla téměř beze sněhu, jarní srážky byly minimální, navíc v březnu bylo abnormálně horko – tyto aspekty vedly k nečekaně velkému suchu, které zásadně zvyšovalo riziko požárů, a to především v lesích, kde lidé touto dobou běžně pálili klestí. Lesní požáry pak byly natolik časté, že vyústily v zákaz rozdělávání ohně v lese. Náš sbor se touto dobou zúčastnil dvou výjezdům k velkým lesním požárům, a to u Meziříčka a u Milíkova – oba požáry byly velice náročné, při obou totiž bylo třeba nasadit velké množství techniky i hasičů. Veškeré hasičské výjezdy byly o to komplikovanější, že zasahující hasiči museli mít roušky i během této fyzicky náročné aktivity.

Po vyhlášení prvního nouzového stavu se naštěstí ochladilo a počasí nabylo charakteru dešťového. Tento trend s postupem léta gradoval a zbytek roku byl nadále velice plodný na srážky – uvádělo se, že rok 2010 byl nejdeštivějším rokem za posledních 10 let. Z pohledu množství vody pak byl tento rok dobrou náplastí přes poslední suché roky, jenž prohlubovaly tehdejší trend rostoucího dlouhodobého sucha.

Tedy, tím že pršelo, prakticky zmizely požáry, z hlediska hasičských výjezdů však přišlo na řadu čerpání nežádoucí vody (např. ve sklepě) či odklízení větrem poražených stromů. Níže je k vidění výčet oficiálních výjezdů z roku 2020:

  • 24.1. Požár sazí v komíně – Horní Bory
  • 29.3. Požár lesního porostu a skládky dřeva – Meziříčko
  • 6.4. Lesní porost, požár v lese  Milíkov
  • 7.6. Čerpání vody  Krásněves
  • 10.7. Odstranění stromu – Zahradiště, směr Pavlov
  • 28.7. Odstranění stromu – Kněževes, směr Radostín n/O.
Požár skládky dřeva u Meziříčka.
 

Co se týče společenského soužití, byla díky výše popsanému pandemickému faktoru prakticky potlačena kultura a tradice. Před pandemií náš sbor ještě stihl uspořádat masopustní průvod, následující dětský karneval se již konat nemohl. V tuto dobu (myšleno jaro) náš sbor vypomáhal s donáškou potravin starším spoluobčanům, pro které by bylo problematické obstarat si nákup. Dále jsme distribuovali dezinfekci téměř do všech stavení obce. Oblíbené stavění máje a pořádání dětského dne tedy bylo rovněž zrušeno. Tradiční pouť se, z hlediska dlouhodobého pohledu, konala v netradičně malém měřítku – tato akce se mohla pořádat, neboť její termín příhodně padl na mezidobí nouzových stavů. To byl také poslední kulturní počin roku 2020, neboť následující nouzový stav trvá doposud…

Výše popsaný text by mohl být zpětně vyložen jako počátek apokalypsy – nemělo tomu tak však být. Událo se i spoustu dobrých věcí. Během Lock-downu měli lidé konečně čas uspořádat si věci a navštívit krásná a opomíjená místa v naší vlasti. Cílem článku tedy bylo pouze shrnout rok 2020 z širšího záběru, nejen z pohledu hasičského. Mějme však na paměti, že i přes vládní omezení žijeme v bezpečné zemi v době blahobytu a bezpečí!

Co dodat? Buďme optimisté a doufejme, že rok 2021 nasměruje dějiny vstříc lepším zítřkům :-)

 

10.2.2021