Oslavy 130 let SDH Krásněves, 101 let Laurinky

25.06.2023 09:00

 

Již 130 let jsme s Vámi...

V neděli 25. 6. 2023, při horkém letním počasí, náš sbor oslavil 130. výročí od svého založení. Dlouho plánovaná událost začala ráno srazem poblíž kulturního domu. Odtud zástupci sborů v průvodu odpochodovali k místní kapli zasvěcené Jménu Panny Marie, aby se zúčastnili mše svaté obětované za hasiče. Průvod byl za doprovodu muzikantů z Nového Veselí, kteří od této chvíle doslova hráli významnou roli během celého výročí. Mše, která se díky pěknému počasí mohla uskutečnit venku u pomníku padlých válečných hrdinů, se kromě desítek hasičů z celého okrsku ve stejnokrojích zúčastnili i věřící z okolních obcí. Rozhodně je třeba dodat, že krom Veseláků se o hudební doprovod mše postarala místní Schola. Po mši proběhlo žehnání nového zásahového vozidla Tatra 815 CAS 24, dále proběhlo položení věnce u památníku padlých hrdinů. Po státní hymně následoval průvod obcí na oběd do kulturního domu, jehož se účastnili členové SDH Krásněves a hosté.

V odpoledních hodinách proběhl nástup u zastávky a následně pochod na náves. Zde starosta SDH Krásněves uvítal veškeré účastníky výročí a kronikářka přednesla výtah z historie sboru. Slavnostní nástup se nesl v duchu udělování ocenění členům.

Pro návštěvníky byl připraven bohatý program. Ten byl tentokrát postaven tak, že se střídali ukázky požárního útoku s ukázkami historickými.

Historické ukázky byly chronologicky seřazené podle stáří techniky, tedy od koňky, přes parní stříkačku, naši L&K, dále PS8, cisternu ZIL a nakonec naše nová Tatra 815 – ta uzavřela tento historický oddíl jakožto již moderní stroj. Ukázku s naší chloubou Laurinkou předvedli veteráni z řad našeho sboru a ukázku s T-815 pak mladí členové dětského kroužku.

Ukázky požárního útoku pak byly seřazeny podle průměrného věku celků, tedy od mladších dětí až po muže. Celý rozpis odpoledního programu viz níže:

  • Jámy – Ukázka s koňskou stříkačkou + koně
  • Znětínek – Požární útok SPORT, mladší děti
  • Svojanov – Ukázka s parní stříkačkou + koně
  • Zadní Zhořec – Požární útok SPORT, děti starší
  • Krásněves – Požární útok s histor. stříkačkou Laurin & Klement
  • Radostín n/O. – Požární útok SPORT, ženy
  • Olší n/O. – Požární útok se stříkačkou PS8, KLASIKA
  • Pavlov – Požární útok SPORT, muži
  • Suchý – Ukázka s historickou cisternou ZIL
  • Bory – Požární útok SPORT, Veteráni
  • Krásněves – Ukázka s Tatrou 815

 

Po ukázkách byl ukončen oficiální program a začala volná zábava. V této chvíli ukončili výborně hrající Veseláci svoje působení a byli nahrazeni rovněž výborně hrající skupinou PressBand.

Velké díky patří všem zúčastněným jednotkám, hostům, muzikantům, veřejnosti a členům sboru, kteří se podíleli na hladkém průběhu oslav.

 

 

Zde přibybou odkazy na Foto a Výroční video - článek je v procesu.

 

 

9:00 Sraz u hasičské zbrojnice
9:30 Mše svatá za hasiče, svěcení vozidla
11:30 Slavnostní oběd členů a hostů
13:00 Vítání sborů, nástup (u zastávky)
13:20 Projev, udělení vyznamenání
14:00 Ukázky hasičské techniky